Bindend Studieadvies (BSA)

Wanneer je aan het hoger onderwijs gaat studeren, moet je aan het eind van het eerste jaar aan een norm voldoen. Welke norm dit is, verschilt per opleiding. Per studiejaar kun je 60 studiepunten halen. De norm is dan bijvoorbeeld 52 studiepunten. Aan het eind van het eerste studiejaar wordt het Bindend Studieadvies uitgebracht. Wanneer je 52 of meer studiepunten binnen hebt, is er geen probleem en mag je door naar jaar twee. Als je niet voldoet aan de norm van 52 punten, kun je via het hoorrecht je verhaal doen waarom je niet aan de norm hebt kunnen voldoen. De leden van het hoorrecht bepalen uiteindelijk of je alsnog door mag naar het tweede jaar, eventueel onder voorwaarde. Sommige studenten vallen echter af en mogen niet doorstuderen bij de opleiding van hun keuze. Omdat ze te weinig studiepunten hebben en dit niet meer dicht kunnen zetten. Ook niet in het tweede jaar omdat je het tekort aan studiepunten uit je eerste jaar náást je studiepunten van je tweede jaar moet halen. En dan is stoppen nog de enige optie. Soms teleurstellend omdat je zo graag verder wilde, soms een opluchting omdat de druk er vanaf is. Er zit nog wel verschil in het moment van stoppen. Wanneer je voor 1 februari stopt, bespaar je kosten. Wanneer je na februari stopt, kost je dit geld. Wat dit precies financieel betekend kun je hier terugvinden.

Toch is er ook een lichtpuntje. Wanneer je het jaar erop het weer wil proberen op een andere opleiding, dan kan dat! Ook al is de inschrijfdeadline van 1 mei al gepasseerd. Want voor DUO ben je een switcher (je wisselt van opleiding). Je staat immers al ingeschreven bij het hoger onderwijs. Dus als je voldoet aan de inschrijfvoorwaarden van de nieuwe opleiding van je keuze, mag je daar in september gewoon starten. En wanneer je niet weet welke opleiding je wil gaan volgen, kan ik je helpen bij je zoektocht. Klik op www.eenenaloorcoaching.nl voor meer info.


 

 

 

een-en-al-oor-coaching | Biezenloop 1 | 5384 WB HEESCH

oorig@kpnmail.nl

KvK: 77011880